Himmerlands UNESCO ringborge
De fem danske, Aggersborg, Fyrkat, Nonnebakken, Trelleborg og Borgring blev 17. september 2023 optaget på UNESCOs prestigefyldte Verdensarvsliste.
Oplev steder, hvor fortællingerne er så stærke, at de er blevet en del af UNESCOs verdensarv. Træd ind i historien – mærk den, udforsk den og lad dig rive med. Her bliver fortiden levende, og du inviteres med, når vi bringer de gode historier til live.
Her har vi samlet oplevelser under temaet VERDENSARV, hvor du får inspiration til en dagstur i det himmerlandske.
Tag med på en rejse gennem Himmerlands unikke Verdensarv – en rejse gennem vikingernes magi og maritime håndværk
Himmerland rummer flere former for UNESCO-anerkendt verdensarv – og på én dag kan du opleve det hele. De imponerende vikingeborge Aggersborg og Fyrkat er optaget på UNESCO’s verdensarvslister sammen med de øvrige tre danske ringborge, mens den gamle klinkbyggermetode, som har formet Nordens både i århundreder, er anerkendt som levende kulturarv. Sammen udgør de et unikt indblik i vikingetidens kraftfulde kultur og teknologiske kunnen.
Start din dag ved Limfjorden, hvor du først besøger Aggersborg. Med sin imponerende diameter og strategiske placering er dette Danmarks største og ældste ringborg. Gå en tur langs de mægtige volde og forestil dig livet for de krigere og stormænd, der har haft udsigt over samme fjord for mere end tusind år siden. Mens du kigger ud på Limfjordens vande kan du med fordel lytte til fortællingen om Harald Blåtands stortid via platformen StoryHunt. Følg ruten, hør om vikingernes militære og politiske magt og få følelsen af at være til stede i vikingetiden hvor sværdenes klinger og ilden knitrer.
Herefter kan du sætte kurs mod Limfjordsmuseet i Løgstør, hvor værkstederne ved Frederik VII's Kanal holder liv i den stolte klinkbyggermetode. Her kan du se både blive til med præcis samme teknikker, som vikingerne anvendte, og mærke duften af frisk træ og tjære i de aktive værksteder. I Løgstør kan du også opleve en tro kopi af Hemdrupstaven – et mystisk fund gjort øst for Hemdrup. Den runepyntede stav vækker tanker om vølver og magiske ritualer, og er en af vikingetidens gådefulde genstande. Og hvem ved – måske har den tilhørt Himmerlands helt egen Vølve?
Følger du vikingernes usynlige spor mod syd, ankommer du til Fyrkat ved Hobro, hvor netop Danmarks eneste kendte vølve er blevet fundet og udgravet på pladsen uden for ringborgen. Her kan du besøge udstillingen, der beriger med viden om Vølven og de smykker og genstande, der lå i hendes grav. Derudover kan du se de fornemme sølvskatte fundet ved Bramslev Bakker – en skattekiste af viden om vikingernes tro og verdensopfattelse venter ved Fyrkat.
Tæt ved ringborgen ligger Stormandens Gård, hvor levende vikinger byder dig velkommen. Hjælp smeden i hans hårde arbejde, lav mad over bål, og oplev hvordan hverdag og håndværk gik hånd i hånd i vikingernes verden.
Afslut dagen ved Hobro Værft – Nordjyllands ældste aktive træskibsværft – hvor du med egne øjne kan se, hvordan klinkbyggermetoden har været brugt til at bygge de historiske vikingeskibe, der ligger til kaj på værftet. Her bygges der stadig både og går du langs værftsstien kan du fornemme historien, der forener fortid og nutid, midt i en levende tradition, som har båret Danmark over verdenshavene.
En dag i Himmerland med verdensarv er ikke bare en tur i historien – det er en sanselig og levende oplevelse, hvor du kommer helt tæt på vikingernes verden.