©  Foto:

UNESCO anerkendt klinkbyggeri v. Limfjordsmuseet

Oplev et vigtigt stykke af Danmarkshistorien hos Limfjordsmuseet og se deres klinkbyggede både, som er en byggeteknik fra en svunden tid.

Efter mere end et års spænding blev klinkbygning i 2021 optaget på en UNESCOs prestigefyldte lister. Det betyder at klinkbyggeri og traditionen bag, er officielt anerkendt som levende kulturarv, der skal beskyttes og bevares for de kommende generationer.

Du tænker måske, hvad søren er klinkbygning? Smæk benene op og sæt dig til rette, fordi nu bliver det meget teknisk.

Klinkbygning er en metode til at bygge skroget, også kaldet ”kroppen” på et skib eller båd. Det er en teknik, der har eksisteret i Norden i mere end 1000 år. Helt simpelt, så går klinkbygning ud på at placere hver planke, så den overlapper den foregående planke. Efterfølgende bliver plankerne fastgjort med nitter, der går igennem begge planker. Selve konstruktionen kræver præcision og teknisk snilde, for at sikre at båden er solid, og vigtigst af alt, vandtæt.

Denne teknik har været brugt til at bygge alt fra robåde til krigsskibe og handelsskibe, og har spillet en afgørende rolle for Danmark, som søfartsnation. Med robuste både, har danskerne gennem historien kunne sejle fra kyst til kyst og samle det nordiske folk eller krydse fremmede oceaner, på jagt efter nye handelsruter.

 

Vikingerne

Et af de mest kendte eksempler på klinkbyggede både, er vikingeskibene fra vikingetiden, da teknikken gjorde skibene stærke og holdbare og i stand til at modstå vand og bølger. Vikingeskibene var på mange måder en af grundene til de nordiske vikingers succes med at etablere bosættelser langs hele Nordatlanten, for ikke at snakke om grundlæggelsen af de skandinaviske kongeriger.

 

Hvor kan man se dem?

Er du blevet mere nysgerrig på denne del af danmarkshistorien, kan klinkbyggede både opleves hos Limfjordsmuseet. Her kan du se dem i Frederik VII’s kanal, eller i udstillingen indenfor. Gå en tur langs kanalen og se om du kan spotte de klinkbyggede både, som alle har fået deres eget navn. Du kan bl.a. se jollen Afrodite, der stammer helt tilbage fra midten af 1800-tallet, hvor den blev brugt til fjordfiskeri. Eller stift bekendtskab med motorjollen Inga fra 1950, der er blevet brugt til fiskeri i Limfjorden. Det specielle ved jollen er at den har en dam til opbevaring af levende ål.

Vil du selv ud at prøve kræfter i en klinkbygget båd, så låner Limfjordsmuseets deres 3 robåde ud til gæster, der har betalt entré. Så kan du, sammen med familien gå på opdagelse i kanalen, og sejle ud til Kanalfogedens Køkken, hvor I kan indtage frokosten i smukke omgivelser.

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish