Aggersborg - ringborg
Fyrkat ringborg

Himmerlands Ringborge

- optaget på UNESCOs Verdensarvsliste

Danmarks vikinger - en del af Verdensarvslisten

De fem danske ringborge, Aggersborg, Fyrkat, Nonnebakken, Trelleborg og Borgring blev den 17. september 2023 optaget på UNESCOs prestigefyldte verdensarvsliste.

I Himmerland har vi intet mindre end to ringborge. Aggersborg i det nordvestlige Himmerland, som faktisk er den første og den største ringborg i Danmark. Den anden er Fyrkat, der ligger ved Hobro, og hvor der sommeren over er forskellige aktiviteter samt en hel rekonstrueret landsby, hvor man kan opleve "levende" vikinger, der arbejder i værkstederne og lever som for tusind år siden. På Aggersborg kan man hver sommer møde Vesthimmerlands Museums formidlere og blive klogere på stedets fascinerende historie, opleve det imponerende vikingehåndværkertræf i august og ikke mindst tage med på digital StoryHunt eller opleve borgen rejse sig i landskabet med app’en ’Aggersborg’.

Kom til Himmerland og besøg ringborgene og oplev Vikingetidens kultur helt tæt på.

I Himmerland er der rig mulighed for at gå på opdagelse i vikingernes historie. Vil du opleve den imponerende vikingetid kan du besøge Himmerlands to ringborge i Aggersborg og ved Fyrkat. Aggersborg er den ældste og største af Danmarks 5 ringborge. Både Aggersborg og Fyrkat ringborge ligger strategisk godt placeret ved hhv. Limfjorden og Mariager Fjord. Herfra kunne vikingerne gøre deres handel via deres vigtigste trafik- og livsnerve - nemlig ad fjordene. 

Begge ringborge er i dag markeret med en omkredsene jordvold, hvori de oprindelige langhuse er markeret med sten. Fyrkat bestod af 16 huse og Aggersborg af 48. Udenfor volden ved Fyrkat kan et rekonstrueret langhus ses. 

Ved Vikingemuseum Fyrkat ved Hobro kan du møde vikinger hele sommerhalvåret, som tager der tilbage til den tid, hvor Kong Harald Blåtand og hans vikinger herskede og reagerede i Skandinavien. Oplev vikingerne dyste og alle deres hverdagssysler. I kan både opleve vikingerne kæmpe og træne, men også se dem lave vikingerne hverdagssysler - fx se smeden hamre og støbe, se konerne farve tekstil, smage på vikingemad, prøve at skyde med bue og pil og meget andet.

 

Guidet rundvisning

Kom helt tæt på Harald Blåtand og vikingetiden med en guidet rundvisning på Aggersborg eller Fyrkat. Oplev, hvad en ringborg er, og få indblik i livet for de mennesker, der boede her. Hør de fascinerende historier om Harald Blåtand, konger og vikingetiden og mærk historiens vingesus.

Rundvisningen på ringborg Fyrkat foregår på dansk og finder sted alle åbningsdage kl. 11 og 14.

Rundvisningen på ringborg Aggersborg foregår på dansk eller engelsk. Billetter kan bookes her.

Meget mere viking...

I Danmark er der fundet 5 ringborg i alt - og sammen er de med i opløbet om en fornem plads på Verdensarvslisten. Det bliver fejret alle fem steder i Danmark, hvis dette skulle blive en realitet. Det afgøres i løbet af september 2023.

Foruden Fyrkat og Aggersborg findes også Nonnebakken, Borgring og Trelleborg. 

De er alle en del af den samme fortælling om Harald Blåtands ambitioner om at sikre magten og opruste ringet i forbindelse med presset fra den tysk-romerske kejser Otto II og andre trusler udefra.

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish