Oplev vikingernes verden på Fyrkat
Tag med på en rejse tilbage til år 980, da Harald Blåtand regerede Danmark, og få et unik indblik i vikingernes liv på Vikingemuseet Fyrkat.
Museet består af selve ringborgen, der er udnævnt til UNESCO Verdensarv, og af Vikingegården, der er en rekonstrueret stormandsgård med ni huse fra slutningen af 900-tallet. Her er der sommeren igennem levendegørelse og formidling af forskellige vikingehåndværk.
Hver dag (april-oktober) er der guidede rundvisninger ved selve ringborgen. Se mere her.
Foto:Rene Skou, AddMotion.dk
Vikingeoplevelser for hele familien
Sæsonen igennem danner Vikingegården rammen om mange forskellige aktiviteter, der gør vikingernes verden levende igen. Publikum kan på udvalgte dage blandt andet opleve forskellige former for tekstilarbejder, smedning, vikingekamp og madlavning. Derudover er der aktiviteter for hele familien som f.eks. skydning med bue og pil og vikingelege. Se en oversigt over sommerens aktiviteter her.
Ved vikingegården finder du også den Mytologiske Legeplads – der er et skønt sted at boltre sig for børnene.
Monumentalt bygningsværk
Tæt ved Vikingegården ligger selve ringborgen Fyrkat, der har en markant placering i landskabet ved Hobro. Beliggenheden i Onsild Ådal er ikke tilfældig. I vikingetiden var det muligt at sejle fra Kattegat ind gennem Mariager Fjord og helt op til Fyrkat. Den ligger desuden ved et overgangssted, hvor rejsende fra den nord-syd gående Hærvej gennem Jylland nødvendigvis måtte passere. Borgen lå derfor perfekt i forhold til at kontrollere trafikken op gennem Jylland.
Fyrkat blev som de øvrige danske ringborge anlagt efter et meget strengt geometrisk mønster. Den indre diameter er 120 meter. Omkring borgen blev bygget en 12 meter bred og over tre meter høj vold, der har haft en palisade bygget af træplanker. Foran volden har der visse steder været en cirka syv meter bred og to meter dyb voldgrav.
Ved de fire porte var en træbygget åbning, hvorfra man gik ud på den plankevej, som delte borgpladsen op i fire lige store karréer. I de fire karréer lå fire ens huse omkring en kvadratisk gårdsplads.
I september 2023 blev Fyrkat og de fire andre kendte danske ringborge udnævnt til UNESCO Verdensarv. Foruden Fyrkat er der tale om Aggersborg, som også ligger i Himmerland, samt Borgring (Køge), Nonnebakken (Odense) og Trelleborg (Slagelse). Se mere her.
Foto:Nordjyske Museer
Historisk vingesus på Harald Blåtands ringborg
Ved udgravningen af Fyrkat i 1950’erne fandt arkæologerne en gravplads med 30 grave med både mænd, kvinder og børn. En kvindegrav skilte sig ud, da kvinden var gravlagt med en række usædvanlige smykker og genstande, som tyder på, at hun var vølve – en hedensk troldkvinde, som bl.a. kendes fra nordisk mytologi. Vølven var måske en slags rådgiver for Harald Blåtand, som lod ringborgene opføre. Et smykkefragment fundet ved en anden ringborg – Borgring i Køge – er identisk med et smykke i vølvens grav og viser, at hun har været begge steder.
Graven ved Fyrkat understreger, at ringborgene er bygget i en brydningstid, hvor Harald Blåtand vendte asatroen ryggen og lod sig kristne.
I september 2024 åbner en ny udstilling ved Fyrkat med de væsentligste fund fra ringborgen – blandt andet vølvens grav. Borgens og gravpladsens historie er desuden formidlet i landskabet, hvor man også finder et rekonstrueret langhus i fuld størrelse.
Foto:Kjetil Løite
Guidede rundvisninger
Som en del af oplevelsen på Fyrkat er der små guidede rundvisninger på selve borgområdet. Her kan du opleve, hvad en ringborg egentlig er og få indblik i livet for de mennesker, der engang boede her. Hør også de spændende historier om, hvordan ringborgen blev bygget, og hvad man ved – og ikke ved om – dens betydning.
Rundvisningen foregår på dansk og finder sted alle åbningsdage kl. 11 og 14. Turen varer ca. 30 minutter. Læs mere her https://nordjyskemuseer.dk/guidet-rundvisning-ved-ringborgen/
UNESCO Verdensarv
De fem danske ringborge – hvoraf de to ligger i Himmerland – repræsenterer tilsammen en unik periode i verdenshistorien, hvor Skandinavien gik fra at være hedensk til at være en integreret del af Europas kristne kultur. Ringborgene er den fysiske manifestation af periodens turbulens og et ingeniørmæssigt unikum, der markerer Danmark som et nyt samlet kongedømme.
Alle fem borge blev opført i perioden 970-980 e.Kr. i Kong Harald Blåtands regeringstid. Harald Blåtand samlede riget og gjorde danerne kristne, men ikke uden sværdslag. For at sikre sin position byggede han militære baser, der kunne manifestere hans magt både i ind- og udland.
Ringborgene er dermed en del af fortællingen om Harald Blåtands ambitioner om at samle riget og opruste mod presset fra det tysk-romerske rige.
Se priser og åbningstider for Vikingemuseet Fyrkat her.
Besøg Fyrkat på Facebook: www.facebook.com/fyrkat