©  Foto:

Farsø Kirke

Oplev en klassisk bykirke i Farsø, opført i år 1180, der er kendt for sine kalkmalerier og en høj runesten.

I det centrale Farsø sydøst for Farsø Søanlæg finder man i smukke omgivelser Farsø Kirke. Kirken blev opført omkring år 1180, og var under katolsk tid i middelalderen viet til Vor Frue.

Det første, som blev opført, var et romansk kor og skib, der er opført i fint tilhugne granitkvadre. Senere kom et vesttårn til fra sengotisk tid opført i munkesten, og endnu senere et våbenhus nord for kirken.

Inde i kirken samt våbenhuset findes flere bevaringsværdige elementer. I kirkens hovedskib findes kalkmalerier fra perioden ca. 1475-1560, og som blev afdækket i 1904. Kalkmalerierne forestiller scener fra det nye testamente samt forskellige borter. Kun en lille del af malerierne antages at være afdækket, og man antager, at der findes en endnu større mængde kalkmalerier.

I våbenhuset er opstillet en 180 cm. høj runesten, der viser et vikingeskib, som formegentlig er Nagelfar, dødeskibet i Ragnaroklegenden, samt inskriften “Toste og Asbjørn rejste denne sten efter Tue broder.” Runestenen blev fundet under våbenhusets flisegulv ved restaureringsarbejde i 1955. Man antager, at den stammer fra perioden 970-1020.

Farsø Kirke er bestemt et kulturelt besøg værd. Der er selvfølgelig også mulighed for at besøge kirken til en gudstjeneste, som kan findes i kalenderen på kirkens hjemmeside.

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish