Gl. Ullits - Meet The Locals

Gl. Ullits

Foto: Destination Himmerland

Velkommen til Gl. Ullits.

En by hvor fællesskab og samvær er roden til et fantastisk naboskab.

I Gl. Ullits mødes de lokale ofte ved 'Bulderly', som er en overdækket terrasse med bålplads. Her er der fællesspisning hver torsdag aften i sommerhalvåret. Til fællesspisningen tager de lokale selv deres mad med, som kan tilberedes over bålet. På disse aftener er det den hyggelige tid sammen og samtalen borgerne imellem, som er prioriteret højest, da fællesskabet i byen værdsættes meget.

Bulderly er hele byens samlingssted, og det bruges til alt, der skal fejres i byen, høstfesten, Sankt Hans eller andre arrangementer.

Sagnet om kirken i Gl. Ullits lyder således: I ældgammeltid, da oldtidshavet gik helt ind til bunden af de nuværende enge, strandede et skib med en vendisk prinsesse ombord i en storm neden for bakken, hvor Gl. Ullits kirke ligger i dag. Som takkeoffer for sin redning fik hun bygget en kirke og gav den navnet Ullitz, der skulle betyde ’skrænten’.

Kirken er fra omkring år 1200 og blev bygget af sognets befolkning, som slæbte stenene sammen fra markerne op på bakken, hvor kirken ligger med storslået udsigt.

Landsbyen ligger i dejlig natur, med Lerkenfeld å løbende langs landsbyens enge.

Lerkenfeld ådal med omkringliggende enge er fredet natur, som udover landskabets variation også giver gode muligheder for et rigt dyreliv og gode vandremuligheder på afmærkede stier.

I Gl. Ullits har man i samarbejde med landsbyerne Vesterbølle og Gedsted bygget en bro over Lerkenfeld å og anlagt en trampesti, ”Lerkenfeldt Ådalstien”, der forbinder de tre landsbyer og stisystemerne i ådalen med stien ”Louns halvøen rundt”. Fra Gl. Ullits kan man dermed vandre ad stien til Vesterbølle og Gedsted. Det er lokale ildsjæle, der har stået for etablering af stien, som går gennem nogle af de smukkeste og mest interessante steder i ådalen. Undervejs får man adgang til spændende natur- og kulturfortællinger om området.

Dette er en historisk bedrift, da åen tidligere har dannet den gamle kommune- og amtsgrænse mellem Aalestrup- og Farsø kommuner og grænsen mellem Nordjyllands og Viborg amter. Derfor har samarbejdet over åen været begrænset.

Ser vi imidlertid godt 100 år tilbage, har der været flere spange (smalle broer) over Lerkenfeld å. I Gl. Ullits enge kan der endnu ses rester af et gammelt støbt fundament til en spang.

Vigtigst af alt; i Gl. Ullits er sammenholdet og omsorgen for hinanden, som det gode naboskab medfører.

Inger Møller, lokal ildsjæl, udtaler:

”Det er fantastisk at bo her. Der er fabelagtig gode naboer. Det giver en utrolig tryghed, dels for børnefamilier, men bestemt også for os seniorer, at hjælpen aldrig er fjern”.

                                                                                                                                                   MTL logo

 

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish