Fredbjerg - Meet the Locals

Fredbjerg

Foto: Destination Himmerland

Velkommen til Fredbjerg.

Den lille landsby Fredbjerg ligger smukt placeret i Trend Ådal og med Uhrehøje Plantage som nærmeste nabo, er naturen lige udenfor døren.

Uhrehøje Plantage blev etableret, da man ønskede at standse den sandflugt, der hærgede de store åbne hedeområder i årene op til 1900-tallet. Sognerådet i Strandby-Farsø kommune valgte i 1918 at opkøbe 3 ejendomme i området for at etablere en plantage. Tilplantningen begyndte i 1919, og allerede 6 år senere stod plantagen med 66 ha i fuldt flor. Tilplantningen fortsatte indtil 1941 og Plantagen er i dag på 200 ha, og er et fantastisk stykke natur plantet på istidens store moræne bakker. Beboerne i Fredbjerg og Omegn bruger Uhrehøje Plantage flittigt til afslapning og opladning for krop og sjæl til fods, på mountainbike og på hesteryg.

Plantagen har kommunens eneste mountainbikerute, der giver gode muligheder for tempo og udfordringer på mountainbike. Ruten er 14 km lang, har en højdemeter på 230 i et fantastisk varieret terræn med både grusveje og skov. Egentlig er der to ruter, hvor den hvide er lidt nemmere, med en længde på 11,5 km og en højdemeter på 170.

I Uhrehøje Plantage er der også mulighed for teambuildingskurser med aktiviteter i skoven, der blandt andet kan omfatte klatring, rappelling og high-rope, der er gang fra platform til platform højt oppe i trækronerne.

I udkanten af Plantagen passerer man det sted, hvor den nu forsvundne Fredbjerg Kirke tidligt i middelalderen var placeret. Kirken er nævnt i et brev til paven i år 1216. Fra arkæologiske udgravninger, ved vi, at kirken har været en stavkirke, der omkring år 1400 blev nedtaget. Vi kender ikke grunden, men i J.M.Thieles bog: Danske folkemindesagn, fra 1843, står nævnt en historie om to jomfruers mord på hver deres forlovede, hvilket skulle være årsagen til nedtagningen af kirken.

Plantagen er navngivet efter den gruppe af gravhøje, der befinder sig på den sydvendte side af skoven. I alt befinder der sig 20 ikke udgravede gravhøje i plantagen, hvilket bevidner, at området her har været beboet og brugt af mennesker siden oldtiden.

                                                                                                                                                   MTL logo

 

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish