©  Foto:

Troldeskoven

De krogede bøge i Troldeskoven er blevet et ikon for Rold Skov. Det særprægede syn skyldes en kombination af bøgenes afstamning og de vækstvilkår, de er vokset op under. Bøgene i Troldeskoven er skovens ældste bøge og direkte efterkommere af de første bøge, der indvandrede tidligt i middelalderen. De ældste træer er over 300 år gamle og tæt på deres maximale levealder.

Rold Skov bøgene har sammen med andre indfødte nordjyske bøge en speciel egenskab i forhold til bøge længere mod syd. Når de bliver fældet, skyder de nye skud op fra stub og rod. Med tiden udvikler skuddene sig til stammer. Disse "røllebøge" kan have op til 20 - 30 stammer, som alle tilhører det samme individ. Denne egenskab har været udnyttet i Rold Skov gennem århundreder - bøgene kunne "høstes" - stævnes - igen og igen, uden at det var nødvendigt at plante nyt. Troldeskoven blev også udnyttet til græsning, så konstant nedbidning har været med til at forme ”troldene”.

Af og til vokser bøgestammerne sammen til et øjetræ. Ifølge overtroen kunne man undgå engelsk syge (D-vitamin mangel), hvis man kravlede gennem et øjetræ. Dronning Margrethe og hendes søstre blev i 1952 som børn ”behandlet” i et øjetræ i Troldeskoven, navngivet ”Prinsessetræet”.

Tekst af Naturstyrelsen. Læs mere fra Naturstyrelsen her.

Troldeskoven er placeret i Rold Skov og kan findes under punkt nr. 17 på Rold Skov kortet samt Rebild Bakker kortet.

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish