©  Foto:

Ranum Kirke

I den hyggelige landsby Ranum finder I byens smukke kirke, der med sin historie og inventar er værd at besøge i Himmerland.

I 1909 blev Ranum Kirke bygget som en korsformet kirkebygning med kobberspir over midten af korset.

20 år efter opførelsen af kirken opdagede man, at spirets konstruktion trykkede ydermurene ud.

Med økonomisk hjælp blev det muligt at nedtage spiret og i stedet bygge en konstruktion, som kunne holde ydermurene på plads. Dette blev løst ved, at man byggede to tårne, som kunne holde murene sammen. De to tårne blev indviet i 1931.

En vandrehistorie fortæller at den økonomisk hjælp kom fra en lokal købmand, som havde vundet mange penge i kortspil fra de lokale i området. Om dette er rigtigt, vides ikke med sikkerhed. 

Kirkens fresko er fra 1921 og er malet af Niels Larsen-Stevns. Det kaldes for Kristi genkomst over Ranum by og egn, og det regnes for et hovedværk i 1900-tallets danske kirkekunst.

I  1972 - i forbindelse med Ranum Sparekasses 100 års jubilæum fik kirken en donation til en ny klokke, så der i dag er to kirkeklokker.
 
For mange år siden fik kirken tilmed en arv som kun måtte bruges til kirkens forskønnelse. I forbindelse med kirkens renovering i 1999 blev pengene brugt til et krucifiks som hænger på nordvæggen. 

I kirken hænger tillige et fornemt krucifiks, skabt af kunstneren Erik Heide i 2003. Erik Heide har ligeledes forarbejdet den granitsten, som ses i den østlige ende af kirkegården.

Kirkens orgel er bygget af Troels Krohn i 1975 og har 26 stemmer.

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish