©  Foto:

Mariager Fjord

Naturen omkring Mariager Fjord


Mariager Fjord udmunder i Kattegat i Himmerlands sydligste del. Her snor den sig i et fladt landskab mellem diger, mark og skov, mens den inderste del af fjorden omgives af idylliske enebær- og lyngbakker, skrænter, skove og små fiskerlejer. 

Yderst i fjorden – på sydsiden – ligger godset Overgårds inddæmmede marker, omgivet af diger. De afløses af egentlige strandenge i Ajstrup Bugt, som sammen med skoven i Ajstrup Krat er et fredet område med en uforstyrret og mangfoldig artsrigdom.

Fra Ajstrup Bugt kan man – længst mod vest – skimte Havnø Gods med mole og mølle. Molen var engang havn for færgeoverfart på det, der dengang var det smalleste sted på fjorden. I dag krydser man fjorden via broen i Hadsund. Strækningen hertil er præget af store vandflader, men da der er ringe dybde, sker vandudskiftningen ad den flodlignende naturlige sejlrende, som fører forbi Hadsund ind til den dybe inderfjord. Her løber fjorden i et stort bådformet bassin, som når dybder på 30 meter. Ændringen ses også på det omgivende landskab. Bakker rejser sig nu helt op til 100 meters højde.

Den varierede natur består af store skovområder på sydsiden, hvor de gamle træer ofte har rødderne helt nede i vandkanten. På fjordens nordside dominerer enebær og afgræssede bakker den storslåede natur. Gennem slugter tilfører åer og søer fjorden op til 160 milliarder liter ferskvand om året.

Landskaberne betyder, at Mariager Fjord er kendetegnet ved, at den inderste del er meget dyb – op til 30 meter – mens de yderste områder af fjorden er meget lavvandede. Det betyder, at vandskiftet i fjorden er meget lille, og at næringsstofferne bliver i fjorden. Det iltfrie bundvand og det sorte dynd er ildelugtende, men er også en fast del af naturen i Mariager Fjord. Der foregår således vigtige kemiske processer i dette specielle miljø – og i Mariager Fjord kan man derfor studere forhold, som man ellers skal til f.eks. Sortehavet for at finde. 

Naturoplevelser omkring Mariager Fjord

Området omkring Mariager Fjord byder på et væld af muligheder, hvis du skal ud at nyde den friske natur. Oplev bl.a. PANORAMA-ruten i Bramslev Bakker , som er Danmarks første certificerede vandrerute. Vandreruten er en del af et fredet område på ikke mindre end ca. 300 ha, og er en af Danmarks smukkeste gåture, hvor man undervejs har mulighed for at nyde det smukke landskab og udsigten over fjorden på en af stiens bænke.

Er man derimod mere til lidt fart over feltet, så byder Mariager Fjord også på Rute 32 - Mariagerfjord cykelruten, som er en ca. 60 km lang cykelrute, som tager jer helt tæt på Danmarks smukkeste fjord.

Fart og spænding kan dog også opleves på anden vis. Har du din egen båd, så er Mariager Fjord et oplagt besøg for dig. Langs fjorden finder I derfor også mange fine lystbådehavne som bl.a. Kongsdal Lystbådehavn og Mariager Lystbådehavn.

Vil du have mere inspiration til maritime oplevelser omkring Mariager Fjord, så se mere her!

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish