©  Foto:

Hadsund - byen ved broen

Hadsund er en by, hvor folk med forfatteren Hans Kirks ord ”er skyllet sammen fra alle sider og skal forsøge at skaffe sig et fælles liv”.

Hadsund blev formelt etableret som handelsplads i 1854 - ved den gamle færgegård på nordsiden af Mariager Fjord.

Byen udviklede sig med rivende fart i slutningen af 1800-tallet.

Jernbanen fra Randers blev anlagt i 1883 og i 1900 fik byen også en jernbane fra Aalborg. Færgefarten blev nedlagt i 1904 og de to jernbaner forbundet af Hadsund Broen - på det tidspunkt Danmarks næstlængste bro.

Hadsund forblev dog en lille by helt indtil 1960’erne og 70’erne, hvor byen i løbet af få år udviklede sig til den kommune i landet, der - målt pr. indbygger - fik mest i erhvervsstøtte. Industrien voksede med rivende hast, og befolkningstallet nærmest fordobledes.

Hele byens historie kan genopleves på Hadsund Egnssamling, der ligger på den gamle vandmøllegård Rosendal i nordbyen – som ligger i smukke omgivelser med mølledam og dyrehave. 

Et besøg på Hadsund Egnssamling kan være med til at give en god forståelse af, hvordan området ved Mariager yderfjord har udviklet sig til det, det er i dag. 

Ved siden af Hadsund Egnssamling er også Møllehistorisk Samling, som er Danmarks eneste møllerimuseum. Samlingen sætter fokus på de gamle vand-, vind- og dyretrukne møller.

 

Hadsund er i dag en mindre handelsby, hvor der er fokus på hygge og livet ved vandet. Byen har meget aktivitet på havnene og især i Hadsund Roklub kommer der med jævne mellemrum nye danske mestre til. 

Hadsund har en hyggelig bymidte og gode spisesteder - og havnefronten er i særdeleshed et skønt sted for en gåtur eller forkælelse hos davinci ristorante, der er byens anerkendte italienske restaurant. Her kan fjorden, udsigten og broen nydes!

På Torvet holder den lokale turistforening flere arrangementer henover sommeren. Især musik fylder gaderne og pladsen under sejlet på Torvet. 

Hadsund har også meget skøn natur. Gå fx en tur i de skønne Linddalene eller klap en hjort i Dyrehaven. Dyrehaven er et helt fantastisk udflugtssted for hele familien - men husk gulerødder. 

 

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish