©  Foto:

Aggersundbroen

Aggersundbroen som er mellem Løgstør og Aggersund og går over Limfjorden, er en ganske smuk buebro bestående af to ret store buefag. Hertil kommer den dobbelte broklap på midten, der kan åbnes af brovagten, når skibe på vej til eller fra Aalborg skal passere Aggersund via Limfjorden.

Foruden den smukke arkitektoniske udstråling, så ligger broen også smukt placeret i det flade landskab midt i den vestlige del af Limfjorden.

Op gennem 30'erne kom der for alvor gang i byggeriet af nye vejbroer over Limfjorden. Aggersundbroen mellem Løgstør og Aggersund by i Himmerland er således resultatet af et krav fra lokalbefolkningen om bedre forbindelser over Limfjorden i begyndelsen af 1900-tallet.

Det var borgere i Løgstør, der i 1920'erne fik sat gang i planerne om en bro ved Aggersund. De nedsatte et udvalg, der kom frem med en række forskellige forslag til en fast forbindelse over Limfjorden. Men uenighed om linieføringen og manglende finansiering fik planerne til at gå i stå. Først da trafikministeren kom på besøg i 1936, kom der igen gang i sagerne, og to år senere blev et oplæg til den nuværende bro godkendt. Herefter gik byggeriet i gang.

Den tyske besættelse af Danmark i 1940 kom til at præge bygningen af Aggersundbroen en del. Dels var der bevæbnede soldater med til selve indvielsen den 18. juni 1942, og dels anlagde tyskerne en række bunkere syd for broen på Løgstør-siden, hvorfra de kunne holde øje med broen. Et par af disse bunkere kan stadig ses i klitterne syd for broen.

Placeringen af broen ved Aggersund gjorde i øvrigt, at både Aalborg, Hjørring og Thisted Amter stillede penge til rådighed for byggeriet af broen. Derfor kan man i dag på de store tværbjælker under selve brobuerne læse teksten: "Bygget 1942 af Aalborg, Hjørring og Thisted Amter."

 


Åbningstider

Fra solopgang til en halv time efter solnedgang
(fra 1. november - 1. marts fra en halv time før solopgang).
 
Uden for åbningstid åbnes broen efter aftale med brovagten. Aftale skal træffes i åbningstiden på VHF, kanal 16 og 12 eller tlf.: 98 22 10 52.
 
 
 

Klik ind her: https://www.danskehavnelods.dk/#BID=6 for at se detaljer for broen, herunder åbningstider for sejlads, specifikationer osv. 

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish