Meet the Locals - Vilsted

Vilsted

Foto: Destination Himmerland

Vilsted er en lille landsby med lige over 200 indbyggere. Byen har et godt nærmiljø og byder på en masse spændende aktiviteter.

Byen rummer en friskole, hvor nærvær, faglighed og fællesskab er i højsædet. Derudover er der i byen en integreret institution, Storkereden, med både vuggestue og børnehave.

I Vilsted har de fælleshuset “Byens Hus”, hvor der afholdes diverse aktiviteter som bankospil, fællesspisning og Sankt Hans. Huset kan derudover lejes til private arrangementer.

Byens kirke er også et vigtigt samlingspunkt for byens borgere. Der er et stort menighedsråd, der afholder diverse arrangementer og aktiviteter for de lokale.

Ved byen ligger Vilsted Sø, som er et stort aktiv for lokalsamfundet med diverse vandsportsaktiviteter året rundt. Det er her tilladt at sejle på søen uden motor og sejl - som bl.a. bliver brugt af Vilsted Kajak Klub. Nær søen findes der både lejrplads og shelters, vandre- og cykelruter og ridesti med handicapriderampe. Der er mulighed for at fiske med stang og snørre i søen - der blive bl.a. fanget havørred, søørred, gedde, skalle og abbore. 

Stenhaven i Vilsted

Foto:Visit Himmerland

Stenhaven i Vilsted

Stenhaven blev til op gennem 40’erne og 50’erne af Jens Grønning Simonsen, som skabte alle havens flotte figurer og huse i cement og sten. Mere end 50.000 sten, hentede Jens på sin cykel i strandområdet ved Vitskøl Kloster. Selvom han var næsten blind, blev sten til mesterværker af figurer, bl.a. Triumfbuen, Frihedsstøtten, Vitskøl Kloster kirke og mange, mange andre flotte og kendte figurer.

Stedet blev et kendt turistmål, hvor folk stimlede til, for at se de smukt udførte ting på nært hold. Også kongefamilien var på besøg i den enestående have i Vilsted, når de boede i Jagthytten i Trend.

I 1962 døde Jens, og haven sygnede hen og forfaldt. I 2015 skulle huset hvori Stenhaven lå sælges, og familien gav Vilsted Borgerforening et tilbud om at overtage figurerne, hvis de ville få dem renoveret og på et tidspunkt, genetablere den fantastiske have. Den store renovering er nu færdig, og Vilsted Stenhave er nu genetableret lige midt i Vilsted by.

En frivillig arbejdsgruppe har genskabt det, som Jens Grønning Simonsen skabte dengang, med kærlighed og respekt for figurerne og arbejdet bag. Alle figurerne har fået en kærlig hånd, lidt cement og noget maling. En drøm er gået i opfyldelse – drømmen om igen at vise de mesterværker frem, som en næsten blind Jens skabte for længe, længe siden.

Stenhaven blev indviet i oktober 2019, ved en festlig begivenhed. Peer Greth bød på vegne af de frivillige velkommen til, og klippede snoren med Borgmester Per Bach Laursen. Siden har det samme dygtige hold af frivillige, stået for vedligehold af figurerne og holde haven ren og pæn.

                                                                                                                                                   MTL logo

 

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish