Vandretur i Himmerland, Mariager Ruten, vandrere i landskabet, Frie Fodspor

Vandreguide: Mariager Ruten

Foto: Frie Fodspor

De Himmerlandske Heder er skøn og smuk natur midt i himmelske Himmerland. Her er der tre ruter, hvor freden sænker sig efter bare få vejrtrækninger. Ruterne er på 4,5-8 km. Kommer du i sensommeren kan du glæde dig til de smukke blomstrende lyng.

Mariager Ruten: Byvandring med oplevelser i det bakkede bagland 
(12,3 km rundtur) 

Mariager rundt er en interessant byvandring gennem Mariager og rundt i bakkerne, byen er omgivet af.   

 

Hvilke oplevelser er der på Mariager rundt? 
Noget af det særlige ved Mariager rundt er hvor fint områdets historier er foldet ud undervejs. Mariager rundt er een lang række af smukke naturoplevelser og interessante kulturspor. Turen går forbi Skandinaviens største bronzealderhøj, Hohøj, med panoramaudsigter over fjorden og byen.

I det fredede Alstrup krat er der mange tydelige kulturhistoriske spor, for eksempel terrasserne i skovbunden, der har gjort det muligt at dyrke jorden i dette meget kuperede område.

Ruten går også gennem gamle hulveje og ned gennem Oksendalen, som er skabt af smeltevandet, og blev brugt, når man skulle drive kvæget fra Hohøj til græsgangene og engene ved fjorden.

Ruten går et stykke langs fjorden, der indgår i den triste historie om, hvordan Mariager fik sit navn: En ung smuk kvinde fra en af egnens herregårde - Maria - havde to bejlere, som stredes om, hvem der skulle have hende. Striden blev afgjort i en kamp, der ulykkeligvis endte med at koste begge bejlere livet. Dybt fortvivlet gik Maria ned til fjorden, hvor hun druknede sig. Efter Marias død overtog klostret hendes jord – agre - og navngav byen Maria-ager efter hende. 

Hvor lang er Mariager rundt?  
Oprindelig var Mariager rundt en 11 km rundtur, men i 2024 blev den udvidet til 12,3 km, så ruten nu kommer op forbi Klosterkirken med fine udsigter over byen og fjorden. 

Startsted og parkering 
Der er flere parkeringsmuligheder på Mariager rundt:

Vandretur i Himmerland, Mariager Ruten, Munkholm, Ivan Evigvår af Thomas Dambo

©Af kunstner Thomas DamboFoto:Frie Fodspor

Hvordan finder jeg vej? 
Som den første sti nogensinde uden for Tyskland er Mariager rundt blevet certificeret som Stadt Wanderweg af Deutsches Wanderinstitut, og det mærkes på skiltningen, som er suveræn hele vejen rundt, uanset om du vandrer med eller mod uret. Uden for selve byen er ruten afmærket med gule trekanter på grøn baggrund, og inde i byen på hvide skilte med gule trekanter. 

Hvordan er terrænet, og kan man have hund og barnevogn med? 
Mariager rundt er en dejligt kuperet vandrerute, som ikke egner til at have barnevogn eller klapvogn med. Den del, der går gennem Mariager By, kan dog sagtens vandres med barnevogn eller klapvogn. Hunde er velkomne på Mariager rundt. 

Hvordan er proviantmulighederne? 
Du kan proviantere i Mariager by, og startstedet ved Munkholmanlægget ligger lige ved et supermarked. I Mariager By kan vi anbefale Vaffelbageren på torvet, hvis lækkersulten melder sig.

Er der adgang til toilet? 
Ja, der er både toiletter på havnen, ved Munkholmanlægget og ved Hohøj. 

Vandretur i Himmerland, Mariager Ruten, Hohøj, Det lille Røde Hus
Foto: Frie Fodspor
Vandretur i Himmerland, Mariager Ruten, Munkholm
Foto: Frie Fodspor

Her overnattede vi: Hytte på Myrhøj Camping 
Efter vores vandretur Mariager rundt satte vi kursen vestpå mod Myrhøj Camping ved Limfjorden. Her boede vi i vores egen hytte med bad og køkken – alt, hvad man har brug for til en vandreferie i Himmerland. Myrhøj Camping ligger tæt på flere gode vandrestier i Himmerland – fx stierne ved Ertebølle og stierne i Uhrehøje Plantage.  

Vi hentede takeaway fra Hvalpsund Pakhus og slog os ned på terrassen med trætte ben, hvidvin og fisketapas. 
Se mere om Myrhøj Camping 
Se mere om Hvalpsund Pakhus 
 

Vandretur i Himmerland, Mariager, Det gamle Torv, Mariager Ruten, Frie Fodspor
Foto: Frie Fodspor
Vandretur i Himmerland, Myrhøj Camping, Fisketapas, Hvalpsund Pakhus, Frie Fodspor
Foto: Frie Fodspor
Vandretur, Myrhøj Camping, Himmerland
Foto: FrieFodspor
Vandrerur i Himmerland, Myrhøj Camping, Hytte
Foto: FrieFodspor

Frie fodspor 
Torben og Marie Lau Florin står bag vandrebloggen https://www.friefodspor.dk/, der er en af Danmarks mest besøgte. Her deler de vandreglæde og gør det nemt at komme af sted. 
Instagram: https://www.instagram.com/friefodspor  
Facebook: https://www.facebook.com/friefodspor  

Vandretur, Myrhøj Camping, fisketapas, Hvlapsund Pakhus

Foto:FrieFodspor

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish