©  Foto:

Løgstør Vægterlaug

Hver onsdag i sommersæsonen er der mulighed for at komme med på en helt speciel tur rundt i den gamle bydel i Løgstør – med Løgstør Købstads Vægterlaug i spidsen. Lauget synger gamle vægtersange og fortæller historier undervejs. Det blev dannet i anledning af Løgstørs 500 års fødselsdag i 2016. Men der har før været vægtere i Løgstør.

I en tid før gadelygterne kunne de natmørke gader i Løgstør være et skræmmende og farligt sted. For at beskytte byens borgere gik vægterne rundt i byen, mens de udråbte klokkeslet og sang traditionelle vægtervers. Med vægterne i gaderne kunne byens borgere sove trygt i forvisning om, at vægterne holdt øje med tyve, røvere og ildebrand.

Det første vidnesbyrd om vægtere i Løgstør er fra den 4. maj 1781, hvor en vægter ved trommelag udråbte en tilflytning til Løgstør. Vægteren var Michael Jørgensen, og han var sandsynligvis den første vægter i Løgstør. Vægterne gik omkring i byen om natten og udråbte klokkeslet fra kl. 20 til og med kl. 5, men i dagtimerne var det tillige vægternes opgave at udråbe for byen vigtige meddelelser, mens de slog på byens tromme for at tiltrække sig borgernes opmærksomhed. 

Den sidste vægter, der sang vægterversene var Chr. Kjær omkring 1880, og herefter fandtes ikke vægtere i Løgstør – før 2016, da Jørn Christensen, Leif Myrup, Finn Jensen og Erik Stagsted trak i vægteruniform og morgenstjerne og tog navnet: Løgstør Købstads Vægterlaug.

Se hvornår vægterne går rundt på www.limfjordsmuseet.dk

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish