©  Foto:

Per Kirkeby kunst i Aars

Gå på opdagelse i den verdenskendte kunstner Per Kirkebys værker.

Per Kirkeby har spillet en afgørende rolle i Aars bys moderne historie gennem hans imponerende kunstneriske bidrag. Som skaberen af en række udsmykningsprojekter på Vesthimmerlands Gymnasium og flere betydelige opgaver i Aars by, har han sat sit præg på byen på en bemærkelsesværdig måde.

Vesthimmerlands Museum - et kunstnerisk mesterværk

Et af Kirkebys mesterværker er Vesthimmerlands Museum, hvor besøgende nu kan udforske hans kunst og værker i Aars. En nyligt oprettet turistinformation tilbyder information gennem plancher, modeller og filmklip. Dette sted har længe været savnet i byen og fungerer som et centralt informationspunkt om den verdenskendte kunstners malerier og hans betydningsfulde skulpturelle og arkitektoniske bidrag til byen. Hvis du ønsker at bestille guidede ture, kan du kontakte Vesthimmerlands Museum på mail@vmus.dk eller telefon +45 98 62 35 77 for yderligere information. På Vesthimmerland Museum kan du samtidig søge turistinformation. 

Vesthimmerlands Gymnasium

På Vesthimmerlands Gymnasium har Per Kirkeby også efterladt sit kunstneriske aftryk. Han har skabt flere bemærkelsesværdige værker, herunder et astronomisk observatorium bag gymnasiet. Kirkeby har også stået for tilbygningen til Vesthimmerlands Museum i 1999 og Vesthimmerlands Musikhus i 2008. Tilbygningen til Vesthimmerlands Museum, der minder om Thors hammer i sit design, er et fascinerende arkitektonisk bygningsværk.

Muren på kimbrertorvet - fra parkeringsplads til kulturelt centrum

Per Kirkeby har også haft en betydelig indflydelse på Kimbrertorvet. Oprindeligt var der planlagt en parkeringsplads omgivet af en granitmur, men i samarbejde med Kirkeby fik den lokale kunstkomite en mere kreativ idé. De besluttede at omdanne projektet til "murede rum" med trapper, der tillod folk at sidde og nyde teaterforestillinger og anden kultur. Denne ændring løste også et arkitektonisk problem ved at skabe en harmonisk overgang mellem to niveauer med stor højdeforskel, og Kimbrertorvet blev dermed omdannet til et centralt og smukt bytorv, hvor der afholdes flere kulturelle begivenheder i løbet af året.

Astronomisk observatorium og skulpturhave

Kirkebys kreativitet strækker sig også til astronomi. Han har tegnet et astronomisk observatorium på gymnasiet i Aars, der nu huser en kikkert doneret af Urmager N.H. Børtel – Christensen fra Haverslev, en dedikeret amatørastronom. Peter Stenild har bygget observatoriets kuppel, der kan dreje og åbnes. Dette observatorium og tilhørende skulpturhave kombinerer kunst og videnskab på en unik måde.

Enestående byporte i røde mursten

Aars by er blevet beriget med fire bemærkelsesværdige bygningsskulpturer, skabt af den anerkendte kunstner Per Kirkeby. Disse byporte, selvom de ikke er fysiske porte til at køre igennem, fungerer som symbolske indgange til byen. Opført i 2006, står disse monumentale skulpturer som massive tårne eller monolitter midt i rundkørsler og indfaldsveje til byen. De er næsten 6 meter høje og har en bredde på mellem 2½ og 3 meter. Kirkebys byporte er enkle i deres udtryk, men alligevel iøjnefaldende og tilfører et imponerende visuelt element til byens landskab.

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish