©  Foto:

Aars - kunst, kultur og Per Kirkeby

Aars er Vesthimmerlands hovedby og er en spændende by, der byder på kunst, kultur, en lang handelsgade med gode shopping-muligheder, uddannelser, liv og ikke mindst skøn natur.  

Fra jernbaneknudepunkt til kulturperle

I starten var Aars en lille stationsby, forbundet med jernbanen fra Hobro til Løgstør. Men i 1890'erne tog byen en bemærkelsesværdig drejning, da den blev et afgørende jernbaneknudepunkt. Himmerlandsbanerne åbnede i 1893 og skabte forbindelser til større byer som Hobro, Løgstør og Viborg. Aars-Nibe-Svenstrup-banen blev tilføjet i 1899 og forlænget til Hvalpsund i 1910. Disse jernbaner udløste en betydelig befolkningsvækst i Aars, hvilket nødvendiggjorde en udvidelse af byens kirke.

Natur- og Kulturoplevelser på Himmerlandsstien

I 1999 stoppede godstrafikken på Viborg-Løgstør-Banen, hvilket ledte til etableringen af Himmerlandsstien, også kaldet Hærvejen. Denne 69 km lange natur-, gang- og cykelsti blev skabt i 2006 og har siden tiltrukket besøgende med sine smukke omgivelser.

Kulturelle Centrum og Uddannelsesby

I dag fungerer Aars som det kommunale administrationscentrum for Vesthimmerlands kommune og huser rådhuset, hvor Vesthimmerlands borgmester holder til. Byen har også betydningsfulde kulturelle institutioner som Vesthimmerlands Musikhus ALFA og Vesthimmerlands Messecenter, der er kendt for at afholde forskellige events, messer og kulturelle begivenheder.

Aars er ikke kun en travl handelsby, men også en uddannelsesby med en række uddannelsesmuligheder, herunder Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelse, som også tilbyder efter- og videreuddannelser og Vesthimmerlands Gymnasium.

Per Kirkebys Kunstneriske Præg

Aars har haft den store kunstner Per Kirkeby som sin arkitektoniske og kunstneriske drivkraft siden 1980'erne. Hans skulpturer og udsmykninger, især dem udført i murværk, er bemærkelsesværdige træk ved byen. Aars skiller sig ud som den by i Danmark med flest skulpturelle værker af Per Kirkeby i det offentlige rum.

Kunst og Arkitektur i Harmoni

Aars er et levende eksempel på, hvordan en stor kunstners indflydelse kan forme en by i løbet af flere årtier. I samarbejde med den anerkendte arkitekt Jens Bertelsen udvidede Per Kirkeby Vesthimmerlands Museum og skabte ikoniske murstensskulpturer ved byens indfaldsveje i 2006. Byens arkitektoniske udvikling er en fejring af kunst og kultur, der smelter sammen i en enestående byoplevelse.

Udvalgte oplevelsesforslag:

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish